poniedziałek, 21 stycznia 2013


Filet z kurczaka+ sałatowy mix –Pychota!

Przepis: Dumelka


Filety z kurczaka przekroić wzdłuż i lekko rozbić na cienkie kotlety- później zależy, kto jak lubi albo boczek, albo parmaschinken albo schwarzwälder schinken położyć na kotlet i zapiąć wykałaczką. Obtoczyć w mace, dodać soli i pieprzu i posypać ziołami, (jakie sie tam chce... ja biorę salatkräuter haha). Na patelni rozgrzać odrobinę masła i oliwy (około 2 łyżki) i upiec mięsko.Salaty to: Blattsatat – może być mieszanką z billi i Rukola-lekko gorzkawa daje super smak.(nie używać lodowej sałaty, bo z tym akurat nie tak fajnie smakuje).

dressing: musztarda, miód, salatkräuter, sok z cytryny: powiedzmy ze na 3 łyżki musztardy przychodzi łyżka miodu. Cytryną tylko pokropić, dodać zioła (powiedzmy ze szczyptę) tak żeby nie było za słodkie z tym miodem, ale to, jak kto lubi - trzeba samemu dobrać proporcje.

Układamy na talerzu sałatę, polewamy dressingiem i na to kładziemy kurczaczka.Smacznego!Ps. Można do tego zrobić sobie grzankę z ciemnego pieczywa.

2 komentarze:

  1. wyglada swieetnie napewno spruboje ale bez maki i miodu no i bez mieszanki do salat bo sklad mnie przeraza , wole zwykle przyprawy jak pieprz sol, majeranek , pietruszka itp

    OdpowiedzUsuń